ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ ΚΑΙ ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παγκοσμίως το λεμφοίδημα μπορεί να παρουσιαστεί ως σημαντικό πρόβλημα υγείας. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει μακροχρόνιες ιατρικές και ψυχολογικές συνέπειες για τους ασθενείς.

Διαχείριση Λεμφοιδήματος

Η αποτελεσματικότερη μέθοδος διαχείρισης του λεμφοιδήματος είναι η Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία, γνωστή διεθνώς ως CDT (Complete Decongestive Therapy). Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την δια χειρός παροχεύτευση της λέμφου, περιδέσεις με συγκεκριμένα υλικά, ασκήσεις – γυμναστική, συμπιεστικό ένδυμα, φροντίδα του δέρματος, Kinesio Taping και συμβουλές για την καθημερινότητα του ασθενούς.

Έχει θέση η κρυοθεραπεία στην διαχείρηση του λεμφοιδήματος;

Η κρυοθεραπεία είναι μία μέθοδος φυσικοθεραπείας που χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πόνου, της φλεγμονής και του οιδήματος. Γνωρίζουμε αποδεδειγμένα τα οφέλη της κρυοθεραπείας από παλιά. Έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στα μετεγχειρητικά και μετατραυματικά οιδήματα. Θεωρείται ότι μειώνει τον όγκο του διάμεσου υγρού μέσω πολλών μηχανισμών. Επομένως, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση και στη θεραπεία του λεμφοιδήματος.

Πιθανώς να λειτουργεί ευεργετικά και στο λεμφοίδημα μιας και πρόκειται για κάποιου είδους οίδημα.

Έχει παρατηρηθεί επίσης πως η τοπική ψύξη μαλακώνει τους υποκείμενους ιστούς. Αν και ο ακριβής μηχανισμός που συνδέει την ψύξη με την μαλάκυνση δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός, το γεγονός ότι ο ιστός μαλακώνει φέρει μαζί του πολλά πιθανά οφέλη για τον ασθενή και τον θεραπευτή.

Η σχεδόν άμεση μαλάκυνση των ιστών σχετίζεται με λιγότερη πίεση στις υποκείμενες νευρικές απολήξεις και λιγότερη είσοδο στα αισθητήρια νεύρα, διακόπτοντας έτσι τον κύκλο του πόνου με αποτέλεσμα την ταχεία ανακούφιση από τον πόνο.

Επιπλέον, επειδή ο μαλακότερος ιστός γίνεται πιο εύκαμπτος, η επιμήκυνση της μυοπεριτονίας , η απελευθέρωση ουλώδους ιστού και άλλες πτυχές της θεραπείας είναι ευκολότερες στην εκτέλεση, μειώνοντας έτσι τον χρόνο και την προσπάθεια της θεραπείας, ενώ επιτυγχάνεται βελτιωμένη λειτουργική κινητικότητα.

Ο ταχέως μαλακωμένος ιστός και η μειωμένη αντίληψη του πόνου προσφέρει στον ασθενή ελπίδα και ενθάρρυνση στο θεραπευτικό του ταξίδι για την ανάκτηση της λειτουργικής χρήσης του πάσχοντος σώματός του.

Τι λένε οι μελέτες;

Πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για να διερευνήσουν αν η τοπική κρυοθεραπεία σε συνδυασμό με την τυπική θεραπεία επηρεάζει τα αποτελέσματα των ασθενών, μας δίνουν αισιόδοξες πληροφορίες.

Παραδοσιακά προγράμματα λεμφοθεραπείας (CDT) συνδυάστηκαν με τοπική ψύξη ως μέρος της θεραπείας του λεμφοιδηματώδους και ινωτικού δέρματος γυναικών που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κρυοθεραπεία είναι μία αποτελεσματική συμπληρωματική μέθοδος για την θεραπεία του δευτερογενούς λεμφοιδήματος και θα πρέπει να προστεθεί στα πρωτόκολλα φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση του λεμφοιδήματος. ( Askary ZM, Elshazly M. 2022), (Mayrovitz HN Yzer JA 2017).

Τα οφέλη είναι βραχυπρόθεσμα, δηλαδή μετά το τέλος κάθε θεραπείας αλλά και μακροπρόθεσμα , με την ολοκλήρωση του πλάνου θεραπειών.

Πως εφαρμόζουμε την κρυοθεραπεία;

Η κρυοθεραπεία φαίνεται να είναι μία πολύ καλή λύση για τους ασθενής που μπορούν να την εφαρμόσουν μόνοι τους και εκτός θεραπείας, στο σπίτι τους.

Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε οξεία κατάσταση, μετεγχειρητική ή μετακτινική φλεγμονή όπου έχουμε αυξημένη θερμοκρασία και οίδημα στο πάσχον σημείο αλλά και σε εγκατεστημένα λεμφοιδήματα που έχουν δημιουργήσει ινώσεις.

Το είδος εφαρμογής κρυοθεραπείας μπορεί να είναι με εμβαπτίσεις σε κρύο νερό, με τρεχούμενο νερό στον πάσχον μέλος, με εφαρμογή βρεγμένων πετσετών. Αποφεύγουμε την άμεση εφαρμογή πάγου επάνω στο δέρμα για αποφυγή εγκαύματος αλλά και λόγω της δευτερογενούς υπεραιμίας που συμβαίνει μετά την απομάκρυνση του πάγου, πράγμα που δεν θέλουμε.

ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ ΚΑΙ ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κρυοθεραπεία με εφαρμογή βρεγμένης πετσέτας.

Χρησιμοποιήστε άφοβα την κρυοθεραπεία σε οξείες καταστάσεις. Είναι το καλύτερο φυσικό αντιφλεγμονώδες.

Leave a reply