Η Φυσικοθεραπεία και τα οφέλη της

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει παρατηρεί μια δυσχέρεια στην κίνηση του, πράγμα που τον δυσκολεύει και ταυτόχρονα μειώνεται τη ποιότητα ζωής του. Με ειδικές ασκήσεις της κίνησης και συνεχής εξάσκηση, μπορούν να διατηρήσουν της κινητικότητα τους και την φυσική τους κατάσταση. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει με μια σωστή φυσικοθεραπεία.

Η φυσικοθεραπεία όπως είναι γνωστή και «θεραπεία με φυσικά μέσα» , έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και στις μέρες μας αποτελεί μέρος των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας τόσο στην κινητική όσο και στην ψυχολογική μας υγεία. Έχει πολλές μορφές και τεχνικές και έχει εφαρμογή σε πολλές ασθένειες.

Τι είναι η Φυσικοθεραπεία;

Η Φυσικοθεραπεία και τα οφέλη της

Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη φυσική αποκατάσταση της υγείας, και βασίζεται σε φυσικά μέσα που χρησιμοποιεί ένα εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής.  Ο φυσικοθεραπευτής είναι αυτός που θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αποκαταστήσει τη φυσική λειτουργία της κίνησης του ανθρώπινου σώματος.

Είναι μια ιδιαίτερη μορφή θεραπείας η οποία μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους τύπους ιατρικής φροντίδας. Έχει  εφαρμογή σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ορθοπεδικά, νευρολογικά, γενικής χειρουργικής, νευροχειρουργικά, Παιδιατρικά κ.α. και προσφέρει πολλά οφέλη στον ασθενή.

Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας.

Η Φυσικοθεραπεία λοιπόν έχει στόχο έτσι ώστε να  μπορείτε  να επανέλθετε σε κατάσταση για κινηθείτε ελεύθερα, να ασκήστε, σύμφωνα με την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης της υγείας που έχει ο καθένας.

Με τη φυσικοθεραπεία πετυχαίνουμε πολλά οφέλη για την υγεία μας, τα οποία περιλαμβάνουν :

 • Αυχενικό σύνδρομο
 • Οσφυαλγία – Ισχιαλγία
 • Αποκατάσταση της σωματικής κίνησης
 • Επαναφορά της σωματικής λειτουργικότητας
 • Εξάλειψη του σωματικού πόνου
 • Διόρθωση της κακής στάσης του σώματος
 • Μυϊκή ενδυνάμωση
 • Μείωση μυϊκών σπασμών
 • Αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων
 • Κατάγματα (συντηρητικά και μετεγχειρητικά)
 • Μετεγχειρητική αποκατάσταση αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος
 • Σκολίωση
 • Ρήξεις μηνίσκων, χιαστών (συντηρητική και μετεγχειρητική αποκατάσταση)

Με απλά λόγια η φυσικοθεραπεία αντιμετωπίζει τον πόνο και βελτιώνει την κινητικότητα σε δύσκαμπτες αρθρώσεις μετά από κάποιο ατύχημα ή επέμβαση. Βοηθά τον ασθενή να επανέλθει σε φυσική κατάσταση ώστε να μην του στερήσει καμία κίνηση.

Τι περιλαμβάνει η φυσικοθεραπεία;

τεχνικά μέσα στην φυσικοθεραπεία

Με την επίσκεψή σας στο φυσικοθεραπευτή, θα γίνει μια πλήρη γνωριμία με εσάς αλλά κυρίως με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται. Ο φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να σας πάρει λεπτομερές ιστορικό του προβλήματός σας. Θα αξιολογήσει κλινικά τα συμπτώματα με σκοπό να εντοπίσει για το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όλα αυτά γίνονται με σκοπό να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπευτική άσκηση που αντιστοιχεί στο πρόβλημά σας.

Ανάλογα λοιπό με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μια φυσικοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνεται από τις παρακάτω τεχνικές.

 • ΚινησιοθεραπείαΠεριλαμβάνει μια σειρά ειδικών κινήσεων σε υποκινητικές και επώδυνες αρθρώσεις με σκοπό την φυσική τους επαναφορά. Θεωρούνται απαραίτητες για τη σωστή αντιμετώπιση παθολογικών, χειρουργικών και άλλων καταστάσεων. Χρησιμοποιείται για την μείωση του πόνου και την σταθεροποίηση υπερκινητικών αρθρώσεων.
 • Μάλαξη: Περιλαμβάνει μια σειρά ειδικών χειρισμών, τύπου μασάζ, αλλά αυτό γίνεται σύμφωνα  με την ανατομία, φυσιολογία και παθολογία, του ανθρώπινου σώματος. Χρησιμοποιείται για θεραπευτικό ή προληπτικό σκοπό.
 • Άσκηση και διατάσεις: Περιλαμβάνει μια σειρά φυσικών ασκήσεων για την αύξηση του μυϊκού τόνου και βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
 • Ηλεκτροθεραπεία: Περιλαμβάνει την εφαρμογή ειδικών φυσικών μεθόδων κατά την οποία με την βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας μπορούνε να βελτιώσουμε τι επίπονες περιοχές. Χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς.
 • Φυσικά μέσα: Αποτελούν τον μηχανικό εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ο φυσικοθεραπευτής, για να επιταχύνει την διαδικασία της αποκατάστασης. Μερικά από αυτά είναι : Laser (ακτινοβολία για άμεση αναλγητική δράση), διαθερμία ( θέρμανση των βαθύτερων ιστών), υπέρηχοι (ηχητικές ταλαντώσεις με αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση).

Σε ποιους απευθύνεται η Φυσικοθεραπεία;

φυσικοθεραπεία μείωση πόνου

Αυτό που έχει επικρατήσει σε όλους είναι ότι η φυσικοθεραπεία απευθύνεται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως σε ηλικιωμένους. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Ανεξαρτήτως ηλικίας  οποιοσδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, κάποιον τραυματισμό. Με τη σωστή φυσικοθεραπεία βελτιώνεται σημαντικά η φυσική κατάσταση, η λειτουργική ικανότητα και η ποιότητα ζωής.

Τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης είναι ασφαλή για όλους, συμπεριλαμβάνοντας και τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας. Για την ακρίβεια, αυτά τα άτομα είναι που θα επωφεληθούν περισσότερο από το πρόγραμμα της φυσικοθεραπείας, καθώς ενδείκνυται  σε πολλές παθολογικές καταστάσεις.

Η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται επίσης και στους αθλητές για την αποκατάσταση, σε νευρολογικές παθήσεις, σε μυοσκελετικά προβλήματα, σε επώδυνες καταστάσεις και την επαναφορά τους γρήγορα και άμεσα στις δραστηριότητές τους.

Και φυσικά η φυσικοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη για τους ηλικιωμένους. Καθώς με την πάροδο του χρόνου και την συνεχή καταπόνηση των αρθρώσεων τα προβλήματα είναι περισσότερο εμφανές. Με ειδικά προγράμματα πρόληψης των πτώσεων και των ατυχημάτων για την τρίτη ηλικία και συνεχής άσκηση τους βοηθά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η φυσικοθεραπεία λοιπόν μας μαθαίνει πώς να είμαστε πιο λειτουργικοί και ευτυχισμένοι στην καθημερινότητά μας. Έτσι την επόμενη φορά που θα νιώσετε μια ενόχληση, ή έχετε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα που αναφέραμε, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν φυσικοθεραπευτή και να ακολουθήσετε μια σειρά ασκήσεων που θα σας προσφέρει.

Οι Φυσικοθεραπευτές είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες υγείας. Η άριστη γνώση τους στην φυσιολογίας και της κινησιολογίας του ανθρώπινου σώματος θα βοηθήσουν στο μέγιστο για την φυσική σας αποκατάσταση.

Φυσικοθεραπευτής

Κόντης Ευγένιος

Μητροπολίτου Χρυσοστόμου 6,

Καβάλα 65403

 2511109368

[email protected]

Leave a reply