μετεγχειρητική φυσιοθεραπεία

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μετεγχειρητική περίοδος είναι μια περίοδος επανένταξης και την επιστροφή στις καθημερινές μας συνήθειες. Η μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία είμαι μια διαδικασία για την σωστή αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων, που ίσως να προήλθαν μετά από κάποια επέμβαση και απαιτεί σωστή άσκηση, στενή παρακολούθηση και φροντίδα του ασθενή.

Μετεγχειρητική Φυσικοθεραπεία

Μετεγχειρητική Αποκατάσταση

Μετά από κάθε χειρουργική επέμβαση, η φυσικοθεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο που δεν πρέπει να παραμεληθεί. Σε όλες σχεδόν τις χειρουργικές παρεμβάσεις, η φυσικοθεραπεία έχει βασικό ρόλο για αυτό και οι χειρουργοί ιατροί, σχεδόν πάντα, προτείνουν φυσικοθεραπεία και μάλιστα βασίζονται πολύ σε αυτό.

Οι βασικές αρχές της φυσικοθεραπείας είναι :

 • Μείωση Πόνου
 • Κινητοποίηση του ασθενή
 • Αύξηση κινητικότητας
 • Μείωση οιδήματος
 • Αύξηση μυικής ισχύος
 • Εκπαίδευση σταδιακής επανένταξης του ασθενή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το οίδημα

Μετεγχειρητική Αποκατάσταση Οιδήματος

Οι συνηθέστερες επιπτώσεις μετά από ένα χειρουργείο είναι ο έντονος πόνος, η μείωση του εύρους κίνησης, η εξασθένηση και ατροφία των μυών της γύρω περιοχής, η αδυναμία κινήσεων και η μείωση της λειτουργικότητας του ασθενούς. Η άμεση και σωστή αντιμετώπιση ενός μετεγχειρητικού οιδήματος  επηρεάζει άμεσα τη διάρκεια καθώς και την ποιότητα των αποτελεσμάτων της.

Το λεμφικό μας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο τη διαχείριση των οιδημάτων στο σώμα μας, έχει άμεσα τραυματιστεί από μια χειρουργική παρέμβαση. Η δημιουργία τοπικού οιδήματος στη χειρουργηθείσα περιοχή είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα στο αρχικό στάδιο της επούλωσης και είναι φυσιολογικό να παραμείνει για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την επέμβαση.

Τις περισσότερες φορές μετά από ένα χειρουργείο έρχεται η φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση. Σχεδόν σε όλες τις χειρουργικές παρεμβάσεις η φυσικοθεραπεία έχει βασικό ρόλο για την βελτίωση και τη λειτουργικότητα του μέλους όπου έγινε η επέμβαση. Βασικός στόχος της υπηρεσίας είναι ο ασθενής να γίνει ή να φτάσει στο σημείο να είναι λειτουργικός και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητάς του χωρίς πόνο και εμπόδια . Η μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία για την άμεση αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού οιδήματος εξασφαλίζει

 • Ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή σε επαγγελματικές-αθλητικές υποχρεώσεις.
 • Αποφυγή επιπλοκών από την παρατεταμένη παραμονή του οιδήματος (ινώσεις, μελλοντικούς περιορισμούς στο εύρος κίνησης)
 • Άμεση μείωση του πόνου
φυσιοθεραπεία

Επαναφορά στη Φυσιολογική Κίνηση

Η μετεγχειριτική αποκατάσταση είναι μία διαδικασία που απαιτεί γνώση και για αυτό θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή και μόνο. Μπορεί ένα πετυχημένο χειρουργείο να μην εξελιχθεί τόσο καλά αν δεν ακολουθήσουμε το σωστό πρόγραμμα αποκατάστασης. Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πλήρως εξατομικευμένο και πάντα σε συνεννόηση με τον χειρούργο   ιατρό.

Θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε

Αποκατάσταση

Ερχόμενος ο ασθενής στον φυσικοθεραπευτή μας αμέσως μετά από το χειρουργείο ακολουθεί εξειδικευμένα πρωτόκολλα κινητοποίησης και ενδυνάμωσης και σε συνδυασμό με την χρήση συγκεκριμένων φυσικών μέσων, οδηγείται στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θεραπευτική άσκηση

Η θεραπευτικής άσκησης είναι πάντοτε προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του χειρουργείου. Ένα επιτυχημένο πλάνο θεραπευτικής άσκησης είναι περισσότερες φορές αυτό που καθορίζει την πορεία της αποκατάστασης. Θεραπεία χωρίς άσκηση είναι ελλιπής και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον ασθενή.

Μηχανήματα φυσικοθεραπείας

Μια πιο σύγχρονη προσέγγιση στην αποκατάσταση. Σε συνδυασμό πάντα με την φυσική άσκηση, τα μηχανήματα φυσικοθεραπείας τελευταίας τεχνολογίας που κατέχουμε, βοηθούν και αυτά, όπου βέβαια υπάρχει λόγος εφαρμογής τους,  για την ομαλή αποκατάσταση του προβλήματος του ασθενή.

Καλέστε μας στο 2511109368

Η επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της παρακάτω φόρμας επικοινωνίας

Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν μαζί σας!

Περισσότερες Υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας

Δείτε περισσότερες υπηρεσίες που προσφέρει το κέντρο φυσικοθεραπείας του Ευγένειου Κόντη στη πόλη της Καβάλας.

  • ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

   ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

   Οι μυοσκελετικές παθήσεις υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Για τη θεραπεία αυτών των παθήσεων υπάρχουν μέθοδοι που χαρακτηρίζονται “φυσικά μέσα”, τα οποία εφαρμόζονται προς ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούν αυτού του είδους οι παθήσεις.

  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ

   ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ

   Το λεμφοίδημα είναι μια κατάσταση απόλυτα διαχειρίσιμη. Ακόμα και παραμελημένα λεμφοιδήματα μπορούν με την κατάλληλη αντιμετώπιση να επανέλθουν σε μια σχετικά φυσιολογική κατάσταση επαναφέροντας την κανονικότητα στην καθημερινή ζωή του ατόμου.

  • ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

   ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

   Τι είναι η θεραπευτική άσκηση και πως επιστρέφουμε από τραυματισμό

espa