Συνδέεται το καλοκαίρι με τις παθήσεις του πέλματος;

Κάθε καλοκαίρι, αρκετοί από εμάς αντιμετωπίζουμε προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, με πόνο στο πέλμα. Τι είναι όμως αυτό που ευνοεί τις παθήσεις του πέλματος κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου;

Σημαντική αιτιολογία για πόνους στα πέλματα.

Συνδέεται το καλοκαίρι με τις παθήσεις του πέλματος;

Δεν είναι άλλο από ένα ακατάλληλο υπόδημα ή… το καθόλου υπόδημα. “Ακατάλληλο” υπόδημα όσον αφορά το πέλμα μας θα χαρακτηρίζαμε όλα εκείνα τα υποδήματα που δεν έχουν μαλακό πάτο ή που είναι τελείως φλατ. Αυτό μπορεί να είναι ένα ανοικτού τύπου παπούτσι όπως σαγιονάρες, σανδάλια ή κλειστού τύπου ΄΄όπως μπαλαρίνες, μοκασίνια και άλλα casual παπούτσια με σκληρό, επίπεδο πέλμα.

Όλα τα παραπάνω στερούνται αρκετού αφρώδους υλικού εσωτερικά, πράγμα που οδηγεί σε δύο βασικές αιτίες των ενοχλήσεών μας. Πρώτον, την έλλειψη απορρόφησης των κραδασμών και δεύτερον, την κακή κατανομή των φορτίων μας με αποτέλεσμα όλα τα φορτία να μπαίνουν σημειακά σε κάποιες περιοχές του πέλματος όπου θα εμφανίσουν τελικά και την παθολογία. Αυτό συμβαίνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, όταν περπατάμε με γυμνό πόδι, ειδικά σε σκληρό έδαφος ή ακόμα, σε σκληρό ανομοιόμορφο έδαφος, που θα τύχει συχνά το καλοκαίρι.

Κάποιοι μπορεί να αισθάνθηκαν τις ενοχλήσεις είτε επειδή περπάτησαν πολύ, κάποιοι απλά επειδή στάθηκαν όρθιοι για ώρα με αυτά τα υποδήματα. Και οι δύο περιπτώσεις είναι πιθανόν τα δημιουργήσουν την παθολογία.

Ποιές είναι οι συχνότερες παθήσεις του πέλματος;

  • η πελματιαία απονευρωσίτιδα
  • η άκανθα πτέρνης
  • η τενοντίτιδα αχιλλείου
  • το νεύρωμα Morton
  • πόνοι στα μετατάρσια
  • ή άλλες ενοχλήσεις κατά μήκος της ποδικής καμάρας.
Συνδέεται το καλοκαίρι με τις παθήσεις του πέλματος;
Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Τι μπορώ να κάνω μόνος μου για να βοηθηθώ;

Αρχικά, θα πρέπει να φοράτε αποκλειστικά αθλητικό παπούτσι με μαλακό πάτο για λίγες μέρες.

Προσπαθήστε να μηδενίσετε το περπάτημα ή την ορθοστασία με γυμνό πόδι και ελαχιστοποιείστε την άσκοπη ορθοστασία.

Η εφαρμογή πάγου τοπικά στο σημείο των ενοχλήσεων για 10 λεπτά 2-4 φορές την ημέρα σίγουρα θα σας ανακουφίσει και θα μειώσει την πιθανή φλεγμονή.

Τέλος, η μάλαξη του πέλματος με κάποιο αντικείμενο όπως ένα μπαλάκι του τένις ή μία ράβδος ή ένα παγωμένο μπουκαλάκι με νερό, το οποίο θα ρολάρετε κατά μήκος του πέλματος έστω για 5 λεπτά ημερησίως ίσως φανεί ευεργετικό.

Συνδέεται το καλοκαίρι με τις παθήσεις του πέλματος;
Παγοθεραπεία για τον περιορισμό της φλεγμονής.

Η πιστή τήρηση των ανωτέρω, για ένα διάστημα 7 ημερών, θα μειώσει ή θα εξαφανίσει τα συμπτώματά σας. Αν πάλι όχι… μάλλον η φυσικοθεραπεία είναι αναγκαία.

Τι περιλαμβάνει η Φυσικοθεραπεία;

Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν από τον φυσικοθεραπευτή διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση, την χρονιότητα του προβλήματος και το ιστορικό. Για παράδειγμα, σε μία πολύ οξεία κατάσταση των τελευταίων ημερών, θα χρησιμοποιηθούν μηχανήματα ΄όπως ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχα, λέιζερ και άλλα. Σε μία πιο χρόνια κατάσταση, πολύ καλά αποτελέσματα μας δίνουν τα κρουστικά κύματα και οι τεχνικές Trigger point δια χειρός. Σε περίπτωση που οι προηγούμενες τεχνικές και η φαρμακευτική αγωγή, που πιθανώς σας συνταγογράφησε ο γιατρός σας δεν έχουν δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, την λύση θα σας δώσει η κατασκευή ενός ορθωτικού πέλματος, αποκλειστικά σχεδιασμένου για εσάς όπου θα μειώσει τα φορτία στις πάσχουσες περιοχές και θα μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης αντίστοιχων συμπτωμάτων.

Συνδέεται το καλοκαίρι με τις παθήσεις του πέλματος;
Ορθωτικό πέλμα.

Γενικά, ένα πρόβλημα που επιμένει για διάστημα άνω των 10-15 ημερών χρειάζεται την φροντίδα του ειδικού και η υπέρμετρη αναμονή , το πιθανότερο είναι ότι θα χειροτερέψει την κατάστασή σας.

Leave a reply