Τι είναι η τροχαντηρίτιδα;
Η τροχαντηρίτιδα είναι μία φλεγμονή στην περιοχή του τροχαντήρα, δηλαδή της οστικής προεξοχής που ψηλαφούμε στο πλάι του ισχίου.
Αφορά την τενοντίτιδα των γλουτιαίων μυών που προσφύονται στον τροχαντήρα ή/και την διόγκωση του θυλάκου, ενός υμένα που περιβάλει το ισχίο για να το προστατέψει από κτυπήματα και να βοηθήσει τα μαλακά μόρια να ολισθαίνουν ομαλά κάτω από αυτόν.
Προσβάλει πολύ περισσότερο τις γυναίκες με ποσοστά 80-90%.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας;
Τα συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας είναι η ευαισθησία στην πίεση τοπικά με το χέρι. Δεν μπορεί ο ασθενής να ξαπλώσει πάνω στο πάσχον ισχίο αλλά ακόμα και αν είναι από πάνω η πάσχουσα πλευρά, πάλι νιώθει πόνο κάποιες φορές λόγω της αυξημένης προσαγωγής του ισχίου που προκαλεί τάση και πίεση στα μαλακά μόρια.
Επίσης, πόνο προκαλεί το ανέβασμα σκάλας και η ορθοστασία για αρκετή ώρα.
Μετά από ακινησία 1-2 ωρών, τα πρώτα βήματα στην έγερση είναι περισσότερο επώδυνα και ο πόνος μειώνεται μετά από λίγα λεπτά κίνησης. Είναι το χαρακτηριστικό της φλεγμονής. Στη συνέχεια επανεμφανίζονται τα συμπτώματα με την κούραση.
Επίσης, πολλές φορές σε δοκιμασία έξω στροφής του ισχίου από το γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή , αισθάνεται πόνο στο σημείο ή αυξημένη τάση παραπάνω, στην περιοχή των γλουτιαίων μυών.
Διαφοροδιάγνωση.
Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται και σε όλη την πλαϊνή πλευρά του μηριαίου, δηλαδή στην λαγονοκνημιαία ταινία και εσωτερικά προς την βουβωνική περιοχή, οπότε εκεί θα πρέπει να αποκλείσουμε την εμπλοκή πιθανού προβλήματος της άρθρωσης του ισχίου.
Επίσης, ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής , θα πρέπει να εξετάσει την οσφύ και τα νευρολογικά τεστ του ασθενούς για να αποκλείσει την συμμετοχή της οσφυϊκής μοίρας , σε περίπτωση που τα συμπτώματα συγχέονται με πόνο νεύρου ή αντανάκλασης από μυϊκό σπασμό στην οσφύ.
Τι προκαλεί την τροχαντηρίτιδα;
Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν μετά από μία περίοδο κούρασης και αυξημένης ορθοστασίας. Τις περισσότερες φορές θα βρούμε μυϊκούς σπασμούς σε όλο το γλουτιαίο σύστημα (μεγάλο γλουτιαίο, μέσο γλουτιαίο και ειδικά στον μικρό γλουτιαίο).
Αυτήν την αυξημένη τάση στην περιοχή μπορεί να την προκάλεσε μία ανισοσκελία όπου οδηγεί σε μία άνιση κατανομή του βάρους μας στις δύο πλευρές.
Άλλη βασική αιτία της τροχαντηρίτιδας μπορεί να είναι η αυξημένη έσω στροφή των ισχίων που υπάρχει από την παιδική ηλικία ή από μεγάλη αδυναμία των γλουτιαίων μυών που είναι οι έξω στροφείς του ισχίου.
Επίσης, η βλαισότητα των γονάτων ή των άκρων ποδών, δηλαδή η προς τα έσω κλίση, αλλάζουν όλο τον άξονα και παρασύρουν την άρθρωση του ισχίου σε προσαγωγή και έσω στροφή.
Μεγάλα ποσοστά εμφάνισης της τροχαντηρίτιδας παρατηρούνται και σε υπέρβαρα άτομα. Το βάρος δυστυχώς αλλάζει το πρότυπο βάδισης και φυσικά ρίχνει μεγαλύτερα φορτία στα κάτω άκρα και άρα αυξημένη σύσπαση των μυών.
Μία περίπτωση τραύματος ή επώδυνης κατάστασης στο αντίθετο πόδι μας οδηγεί αντιαλγικά να φορτίζουμε περισσότερο το άλλο πόδι ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε, με αποτέλεσμα να προκληθεί η τροχαντηρίτιδα στο αρχικά υγιές άκρο.
Τέλος, εμφανίζεται ως σύνδρομο υπέρχρησης σε αθλητές , δρομείς μαραθωνίου ή βουνού από μεγάλη καταπόνηση.
Τι μπορώ να κάνω αν διαγνωστώ με τροχαντηρίτιδα;
Συνήθως σε οξείες καταστάσεις, ο σθενής προσπαθεί να το ξεκουράσει από άσκοπη ορθοστασία και περπάτημα και διακόπτει δραστηριότητες και άθληση που εντείνουν τα συμπτώματα.
Επιλέγει την ύπτια κατάκλιση και χρησιμοποιεί μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα σε πλάγια θέση.
Η παγοθεραπεία επίσης συχνά ανακουφίζει και ελέγχει την φλεγμονή. Μία συχνότητα 2-4 φορές ημερησίως για 10 λεπτά θεωρείται ιδανική.
Ο γιατρός συχνά θα χρησιμοποιείσει αντιφλεγμωνώδη φάρμακα, κορτιζόνη ακόμα και PRP (αιμοληψία- φυγοκέντρηση- επαναδιοχεύτευση πλάσματος).
Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν με την πιστή εφαρμογή των παραπάνω. Πολλές φορές όμως, χρειάζεται φυσικοθεραπεία.
Τι περιλαμβάνει η φυσικοθεραπεία;
Στην αρχική φάση της πάθησης όπου τα συμπτώματα είναι έντονα, ο φυσικοθεραπευτής προσπαθεί να ελέγξει το οίδημα και την φλεγμονή με μηχανήματα όπως ηλεκτροθεραπεία, υπερήχους, λέιζερ, Tecar και άλλα.
Σε επόμενες συνεδρίες, αν το πρόβλημα επιμένει , η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει μασάζ στους γλουτιαίους μύες και στην λαγονοκνημιαία ταινία για να βρούμε πιθανά Trigger points, δηλαδή εντοπισμένους μυικούς σπασμούς.
Τα κρουστικά κύματα βιβλιογραφικά θεωρούνται τα πιό ενδεδειγμένα σε τροχαντηρίτιδες που μας δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα και για την λύση των μυικών σπασμών αλλά και για την αναχαίτηση της φλεγμονής.
Παράλληλα, ο φυσικοθεραπευτής δίνει ασκήσεις στον ασθενή για να δυναμώσει τους γλουτιαίους μύες, δηλαδή τους έξω στροφείς του ισχίου.
Παρατηρώντας και εξετάζοντας πιο ολιστικά τον ασθενή, την οσφύ αλλά και της αρθρώσεις γονάτων και ποδοκνημικών, θα βγούν συμπεράσματα για την αιτία που προκάλεσε την τροχαντηρίτιδα.
Αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης μπορεί να είναι κάποια βλαισότητα των γονάτων ή των πτερνών ή κάποια ανισοσκελία, όπως αναφέραμε παραπάνω, οπότε εκεί πολλές φορές προτεινόμενη είναι η εφαρμογή ειδικών ορθοτικών πελμάτων, απόλυτα εξατομικευμένων, που θα άρουν την αιτία και έτσι θα προστατευτεί ο ασθενής μακροχρόνια.
Συνοπτικά, η τροχαντηρίτιδα είναι μία φλεγμονή που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους αθλούμενους και μη. Αν τα συμπτώματα επιμένουν άνω των 10 ημερών, η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των συμπτωμάτων αλλά βασικότερα για την κατανόηση του προβλήματος και των αιτιών και την καθοδήγηση των ασθενών μελλοντικά.
Leave a reply